Pekka Himaneni 2004. aasta raport Soome Parlamendile. 29.09.-06.10.2017

Lugedes Pekka Jimaneni 2004. aasta raport Soome parlamendile praegu 13 aastat tekkib küsimus, kas ta tõesti nägi tulevikku ette või lihtsalt praegused probleemid oli juba sellel ajal näha. Kui võrdlen 2004 aastat ja 2017 aastat, siis saan rääkida ainult oma kogemusest. 2004 aastal olin veel keskkoolis ja sotsiaalsed probleemid mind väga ei huvitanud.
Alustan rahuloluga tööst, 2004 aastal kindlasti see oli aktuaalne probleem ja see ei lähe kuhugi lähiajal ka. Ainult tööandjad hakkavad aru saama, et töötajad on produktiivsemad kui neile meeldib nende töö ja keskkond on sõbralik. Suured firmad pööravad sellele aina rohkem tähelepanu.
Vananev ühiskond on praegu väga suur probleem arenenud riikidedes. Töötavate inimeste arv kahaneb ja pensionääride arv suureneb, ning  pensioonile mineku vanus järjest tõstetakse. Põhimõtteliselt riik loodab, et inimene sureb enne pensiooni.
Probleemid tervisega on ka aktuaalne teema tänapäeval. Igalpool räägitakse tervislikust toitumisest ja sporti tegemisest. Oma kogemusest ütlen, et praegune keskmine 20 aatane noor inimene on päris haige. Ja ei tea miks see nii on, kas toitumise või vähese liikumise pärast. Tõesti elu kvaliteet on tõusnud ja peaaegu igal perekonnal on vähemalt üks auto.
Ülekaalulisus ühiskonnas kasvab. Inimesed ei liigu ja ei jälgi mida nad söövad. Aga hea tendents on see, et tööandjad on huvitatud, et nende töölised oleksid terved ja annavad võimaluse spordiga tegelemiseks.
Pekka Himanen räägib oma raportis ka rikkaste ja vaeste inimeste vahel tekkinud vahest. Minu arvamusel see vahe aina kasvab. Ilma laenuta ei saagi keskmine inimese endale korterit osta. Räägin Tallinnast, sest olen sündinud ja töötan ka siin. Kui vaadata kinnisvara kuulutusi siis tekkib küsimus, kes saab endale seda lubada.

Kokkuvõtteks Pekka Himanen nägi palju probleeme, mis võivad tekkida tulevikus. Isegi paneb imestama kui palju nendest läksid täppi.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Copyleft. 20.-27.10.2017

Kolm head IT- lahendust, millest asja ei saanud. 08.09.-15.09.2017

Free as in Freedom(2.0): Richard Stallman and the Free Software Revolution raamatu arvustus.