Copyleft. 20.-27.10.2017



Free Software Foundation (FSF) on mittetulunduslik organisatsioon, mille asutas Richard Stallman. See organisatsioon toetab vaba tarkvara levikut, universaalset vabadust õpimiseks, arvuti tarkvara levitamiseks, loomiseks ja muutmiseks.
GNU General Public License (GNU GPL or GPL) on laialt levinud vaba tarkvara litsents. Litsentsi originaal autor on Richard Stallman. Litsents oli kirjutatud GNU projekti jaoks ja andis arvuti programmi kasutajatele õigust programmi levitamiseks, muutmiseks. GPL on Copyleft litsents, mis tähendab, et tuletatud töö võib levitada ainult sama litsentsi tingimustel.
Copyleft’i tasemed:
Väga tugev copyleft (AGPL): nõuab kõigi tuletatud komponentide viimist sama litsentsi alla ning tuleb ka võrgu kaudu kasutamise puhul lähtekood avalikustada. Üheks näideks sellisest litsentsist on MediaGoblin. See on vaba, detsentraliseeritud veebi platvorm digitaalse meedia jagamiseks ja hostinguks. Kuna praegu peaaegu igal pool rakendatakse ranget tsensuuri siis lähitulevikus see võib muuta populaarsemaks.

Tugev copyleft (GPL): nõuab kõigi tuletatud komponentide viimist sama litsentsi alla, erandiks on üle veebi kasutatav tarkvara. Üheks näideks sellisest litsentsist on Notepad++, mis on teksti redaktor ja lähtekoodi redaktor kasutamiseks Microsoft Windowsiga.


Nõrk copyleft (LGPL) : nõuab, et lähtekood oleks kättesaadav ja kasutajatel oleks võimalik tarkvaara muuta. Tavaliselt sellist tarkvarat kasutatakse jagatud raamatukogu vormis. Üheks näideks on Apache OpenOffice, mis on Microsofti Office alternatiiv.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kolm head IT- lahendust, millest asja ei saanud. 08.09.-15.09.2017

Free as in Freedom(2.0): Richard Stallman and the Free Software Revolution raamatu arvustus.