Bowling Green State University arvuti eetika. 15 - 22.12.2017



Bowling Green State University (BGSU) koosneb viiest osast: 1.Põhiline netiket, 2.Autoriõigus, 3.Plagiaat, 4.Privaatsus ja 5. Seadmete austatav kasutamine ja internetiühendus.
Põhiline netiket on dokumendi kõige suurem osa, kus räägitakse e-kirjadest. Punktid, mida ma pole varem näinud aga minu arvamusel on head ja kasulikud on:
  • Kontrolli oma emaili ni tihti kui on võimalik ja vasta kiiresti sõnumitele, mida sa saad, sest sinu sisend võib olla kellegi jaoks väga tähtis.
  • Ära kunagi saada midagi mida sa ei tahaks, et keegi teine peale saajat loeks.

Küsimusi mida küsida kui kasutad arvutit ja interneti:
  •  Kas ühiskond saab kasu kui kõik käitusid nagu sina?
  • Kas sa saaksid uhkusega öelda oma vanematele/ abikaasale mida sa teed?
  • Kui sa teeksid seda tööl, kas sinu tööandja/ klient oleks nõus, et sa käitusid õeti?
  • Kas sulle meeldiks kui sunu tegevusest kirjutati ajalehe esilehel?

Autoriõiguse punkti all on : Tarkvara piraatlus, kus seletatakse mis on Public Domain, GPL ja Shareware litsentside vahe, kuna tegu on tudengidega siis kindlasti on vaja neid asju seletada, siis ülikool ja tudeng saavad vältida probleeme seadusega. Eraldi punktina on MP3, kus seletatakse, et muusika allalaadimine ja üleslaadimine on autoriõiguste rikkumine. Ning kui sa hoiad faili alla 24 tundi on legaalne ei ole tõsi. Tundub, et on tegu ülikooli müüdiga mida ma pole varem teadnud. Samuti seletatakse mis on Fair use doktriin ja muusika ja teiste meedia failide allalaadimine on ebaaus teiste ülikooli interneti kasutajate vastu, kes tahavad samal ajal ka interneti kasutada.

Plagiaati punkti all on : Ei tohi kasutada teiste inimeste tööd ja esitada kui enda oma. Siin ei ole midagi uut, nii peabki olema. Ka hoiatatakse mitte kasutada veebilehed, mis müüvad akadeemilised tööd. Tean, et Ameerikas seda järgitakse väga rangelt. Üks tuttav õpis Miami ülikoolis ja ütles, et kui jääd vahele plagiaadiga siis see läheb sinu diplomile kirja.

Privaatsuse punkti all on: Siin kirjutatakse et igal üliõpilasel on oma arvutikonto ja kuhu pöörduda kui on sellega probleemid.

Seadmete ja interneti austamise punkti all on: Tuleb austada ennast. Mitte jägada oma paroole, hoolida oma mainest isegi siis, kui arvad et keegi ei tea kes sa oled. Välja logida ennast portalidest. Tuleb austada teisi. Mitte ahistada või ähvardada kedagi. Austa akadeemilist usaldusväärsust. Viidata kõike mida võtad internetist ja peab küsima luba tarkvara kopeerimiseks või muutmiseks kui see ei ole public domain litsentsiga.


Kõik punktid BGSU arvuti eetikas on mõistlikud ja olen 100% nendega nõus. Sellist dokumendi on kindlasti vaja, kuna Ameerika on väga suur ja üliõpilased kes tulevad õppima on erineva taustaga. TTÜs ei ole näinud mingit sarnast dokumenti, minu arvamusel TTÜs võiks ola ka oma arvuti kasutamise eetika dokument.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Copyleft. 20.-27.10.2017

Kolm head IT- lahendust, millest asja ei saanud. 08.09.-15.09.2017

Free as in Freedom(2.0): Richard Stallman and the Free Software Revolution raamatu arvustus.