Kolm head IT- lahendust, millest asja ei saanud. 08.09.-15.09.2017

NAPSTER
Napster oli asutatud üheksakümnendate lõpus (1999a) ja andis kasutajatele võimalust jagada tasuta muusikat internetis P2P tehnologiaga. Sellel ajal olid teised võrgustikud mis võimaldasid failide jagamist internetis nagu IRC, Usenet ja Hotline. Napster erines teistest sellega, et ta spetsialiseerus MP3 failide jagamises ja tal oli kasutajasõbralik liides. Selle tipp hetkel rohkem kui 80 milljonit kasutajat jagasid omavahel muusikat. 2000 aastal Heavy Metal bänd Metallica kaebas Napsterit kohtusse, kui nad avastasid, et nende "I Disappear" laulu demo jagati Napsteris enne selle avaldamist. Peale seda tulid järgmised kohtuprotsessid. Napster kaotas kohtuprotsessid ja ei suutnud maksta võlad tagasi. 2001 Napster sulges oma võrgustiku. 2011 Best Buy ostis Napsterit ja liitus selle Rhapsody'ga.

WebTV või MSN TV
WebTV oli asutatud 1995 aastal. WebTV'ks nimetati seadet, mis nägi välja nagu videomakk, ning sama nimega nimetati teenust, mida sai WebTV'ga kasutada. WebTV oli nagu adapter, mis andis võimalust ühendada televiisorit internetiga peamiselt veebis surfamiseks ja emailide vaatamiseks. WebTV ei olnud sama funktsionaalne kui arvuti aga oli odavam ning võimaldas veebis surfamist.
1997 Microsoft ostis välja WebTV ja nimetas selle MSN TV'ks. Kuna sellel ajal oli enamusel dial up internet siis see ei olnud seda väärt, et maksta üle 400$.
Idee üldiselt oli väga hea, aga liiga innovatiivne selleks ajaks. Praegu me same sama asju teha mängu konsoolidega ja nutibox'idega.

Pay By Touch
Pay By Touch oli asutatud  2002 aastal ning pakkus võimalust ostjale maksta oma ostude eest kasutades oma sõrmejälje ja biomeetrilist sensorit. Paari aastaga firma sai väga edukaks ja kogus 340 miljonit dollarit. Oma kõige edukamate aastate ajal firma tegevdirektor oli süüdistatud koduvägivallas, narkootikumide valdamises ja firma raha isiklikkudes huvides kasutamises. Üks investor kirjeldas tegevjuhi käitumist kui: "hullem kui purjus madrus". Põhimõtteliselt tegevjuhi irratsionnalse käitumise pärast Pay By Touch lõpetas oma tegevust 2007 aastal.

Viited:
http://fortune.com/2013/09/05/ashes-to-ashes-peer-to-peer-an-oral-history-of-napster/
http://www.complex.com/pop-culture/2011/04/the-50-worst-fails-in-tech-history/webtv
https://letstalkpayments.com/failure-story-what-happened-to-pay-by-touch/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Copyleft. 20.-27.10.2017

Free as in Freedom(2.0): Richard Stallman and the Free Software Revolution raamatu arvustus.